Amaranth slouží k prevenci a léčbě poruch metabolismu tuků, zvýšené hladiny cholesterolu a jejich komplikací jako je ateroskleróza tepen, mozková mrtvice, ischemická choroba srdeční, srdeční infarkt, angína pektoris, rovněž pro vysoký obsah vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Amaranth můžete využít jako doplněk k redukční dietě obézních pacientů pro vysoký obsah složených cukrů a vlákniny, zároveň s kvalitní bílkovinou i vhodným složením tuku. Vhodný jako složka bezlepkové diety u pacientů s celiakií jako přirozeně bezlepková potravina.
Bezlepka je nesnášenlivost lepku - dieta pro celiatiky. Celiakie ani Duhringova dermatitida nejsou v současné době vyléčitelné. Bezlepkovou dietou odstraníme projevy těchto nemocí, ale samotnou nemoc nevyléčíme. Proto musíme bezlepkovou dietu dodržovat neustále.
Cereálie jsou hlavním zdrojem sacharidů, které představují nejběžnější “palivo” pro organismus a u všech lidských kultur tvoří hlavní složku výživy. Výhodou celozrnných cereálií je z výživového hlediska vyšší obsah cenných látek, které pocházejí z obalové vrstvy -otruby a ze zárodku neboli klíčku. Při klasickém zpracování zrna se totiž používá vymílací proces, při kterém se odstraní obalové vrstvy i klíček. Do výsledného produktu se pak dostává pouze jedna část zrna označovaná jako endosperm, který v zrnu představuje zásobárnu energie. Tímto postupem je však mouka ochuzena o řadu důležitých vitamínů, minerálů a jiných cenných živin obsažených v ostatních částech zrna. Rafinace také obvykle odstraní z potraviny většinu vlákniny. Cereálie obsahují všechny tři části zrna.
Müsli je druh pokrmu z obilnin, v některých částech světa oblíbený jako zdravá snídaně. Základní verze se skládá z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. Ve Švýcarsku je jedí též jako lehkou večeři; pojmem Birchermüesli complet se pak rozumí müsli, chléb s máslem a káva s mlékem. Müsli se připravuje ve dvou hlavních podobách: jako čerstvé a suché.
Termín pufování vychází z anglického slova puffed, tedy odulý, opuchlý – což napovídá, že jde o proces, při kterém dochází k nabobtnávání základní suroviny. Tou můžou být pšenice, rýže, žito a další obiloviny. Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se dávkuje do formy pečicího stroje. Pro některý druh pufovaných výrobků je to konec cesty, ale na trhu dnes už najdeme chlebíčky a snacky s pestrou škálou příchutí, které se dochucují ve speciálních strojích. Pufování podle výrobců zachovává nejen všechny výživové hodnoty, ale i příjemnou specifickou chuť obilovin, na rozdíl od mnoha výrobků vznikajících jinou formou tepelné úpravy.
Extrudované výrobky = pufované výrobky
Grahamová mouka dostala jméno podle amerického kazatele Sylvestera Grahama, který bojoval proti prosívání mouky za účelem získání její bílé varianty, která jak známo, má z výživového hlediska nemalá negativa. Grahamová mouka je celozrnná mouka, ve které jsou navíc pomleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z této mouky mají vynikající chuť s lehkým nasládlým tónem. Podívejte se na nabídku grahamových výrobků.