Slovníček pojmů

Amaranth

Amaranth slouží k prevenci a léčbě poruch metabolismu tuků, zvýšené hladiny cholesterolu a jejich komplikací jako je ateroskleróza tepen, mozková mrtvice, ischemická choroba srdeční, srdeční infarkt, angína pektoris, rovněž pro vysoký obsah vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Amaranth můžete využít jako doplněk k redukční dietě obézních pacientů pro vysoký obsah složených cukrů a vlákniny, zároveň s kvalitní bílkovinou i vhodným složením tuku. Vhodný jako složka bezlepkové diety u pacientů s celiakií jako přirozeně bezlepková potravina.

Bezlepka

Bezlepka je nesnášenlivost lepku - dieta pro celiatiky. Celiakie ani Duhringova dermatitida nejsou v současné době vyléčitelné. Bezlepkovou dietou odstraníme projevy těchto nemocí, ale samotnou nemoc nevyléčíme. Proto musíme bezlepkovou dietu dodržovat neustále.

Cereálie

Cereálie jsou hlavním zdrojem sacharidů, které představují nejběžnější “palivo” pro organismus a u všech lidských kultur tvoří hlavní složku výživy. Výhodou celozrnných cereálií je z výživového hlediska vyšší obsah cenných látek, které pocházejí z obalové vrstvy -otruby a ze zárodku neboli klíčku. Při klasickém zpracování zrna se totiž používá vymílací proces, při kterém se odstraní obalové vrstvy i klíček. Do výsledného produktu se pak dostává pouze jedna část zrna označovaná jako endosperm, který v zrnu představuje zásobárnu energie. Tímto postupem je však mouka ochuzena o řadu důležitých vitamínů, minerálů a jiných cenných živin obsažených v ostatních částech zrna. Rafinace také obvykle odstraní z potraviny většinu vlákniny. Cereálie obsahují všechny tři části zrna.

Müsli

Müsli je druh pokrmu z obilnin, v některých částech světa oblíbený jako zdravá snídaně. Základní verze se skládá z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. Ve Švýcarsku je jedí též jako lehkou večeři; pojmem Birchermüesli complet se pak rozumí müsli, chléb s máslem a káva s mlékem. Müsli se připravuje ve dvou hlavních podobách: jako čerstvé a suché.

Pufované výrobky

Termín pufování vychází z anglického slova puffed, tedy odulý, opuchlý – což napovídá, že jde o proces, při kterém dochází k nabobtnávání základní suroviny. Tou můžou být pšenice, rýže, žito a další obiloviny. Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se dávkuje do formy pečicího stroje. Pro některý druh pufovaných výrobků je to konec cesty, ale na trhu dnes už najdeme chlebíčky a snacky s pestrou škálou příchutí, které se dochucují ve speciálních strojích. Pufování podle výrobců zachovává nejen všechny výživové hodnoty, ale i příjemnou specifickou chuť obilovin, na rozdíl od mnoha výrobků vznikajících jinou formou tepelné úpravy.

Extrudované výrobky

Extrudované výrobky = pufované výrobky

Grahamová mouka a grahamové výrobky

Grahamová mouka dostala jméno podle amerického kazatele Sylvestera Grahama, který bojoval proti prosívání mouky za účelem získání její bílé varianty, která jak známo, má z výživového hlediska nemalá negativa. Grahamová mouka je celozrnná mouka, ve které jsou navíc pomleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z této mouky mají vynikající chuť s lehkým nasládlým tónem. Podívejte se na nabídku grahamových výrobků.